Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Στη γη των προγόνων του ετάφη ο Νέλσον Μαντέλα


                                                   

Στην τελευταία του κατοικία, στη γη των προγόνων του, ετάφη σήμερα ο Νέλσον Μαντέλα, πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, παρουσία 450 ανθρώπων, κυρίως συγγενών του. Η ταφή πραγματοποιήθηκε σε ιδιόκτητο τόπο της οικογενείας του σύμφωνα με τα τελετουργικά των Κόζα, της φυλής του Μαντέλα.
Η κηδεία του έγινε στη γενέτειρά του, το χωριό Κούνουτης επαρχίας του Ανατολικού Ακρωτηρίου, στο νότιο τμήμα της χώρας, παρουσία 4.500 ανθρώπων, ανάμεσά τους μέλη του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, δεκάδες μέλη της οικογένειας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αφρικανοί και άλλοι ηγέτες. Με την κηδεία ολοκληρώθηκε το δεκαήμερο πένθος για τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου σε ηλικία 95 ετών. Η τελετή της κηδείας μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. Μεγάλες οθόνες είχαν στηθεί για το λόγο αυτό σε ολόκληρη τη χώρα.
Κατά την έναρξη της τελετής το λόγο πήρε η πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου Μπακέλα Μπέτε, η οποία τόνισε στη σύντομη ομιλία της ότι ο Μαντέλα «κατέστησε την υποδουλωμένη χώρα τη Νότια Αφρική του σήμερα».
Ακολούθησαν τα τελετουργικά της φυλής των Κχόζα στην οποία οι πρεσβύτεροι της φυλής επιδίωξαν, όπως πιστεύουν, επικοινωνία με τους προγόνους ώστε να επιτραπεί στο πνεύμα του θανόντος να αναπαυθεί.
Το πρώτο μέρος της κράτησε  πάνω από δυο ώρες. Στη συνέχεια οι  τηλεοπτικές κάμερες έκλεισαν καθώς επιθυμία της οικογένειας ήταν η ταφή να πραγματοποιηθεί σε στενότερο κύκλο.
Το βράδυ του Σαββάτου τα μέλη της οικογένειας συμμετείχαν σε αγρυπνία, με έναν τραγουδιστή να αφηγείται λεπτομέρειες από τη ζωή του.
Με την κηδεία ολοκληρώνεται το δεκαήμερο πένθος για τον «Μαντίμπα» , ο οποίος πέθανε στις 5 Δεκέμβρη σε ηλικία 95 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου